Frumoasa

Nood projekt voor gehandicapte bejaarden

Zoals in de meeste (voormalig communistische) Oostblok-landen wordt er door de armlastige Roemeense overheid weinig aandacht geschonken aan lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten. In een klein dorpje bij Miercurea Ciuc, Frumoasa bevindt zich één van de weinige instellingen voor dergelijke mensen, in dit geval 97 patienten. De daar heersende toestanden waren voor de Stichting Karmel aanleiding om dit hun zoveelste projekt te maken.

Omringd door een hoge muur zijn een aantal gebouwen rond een binnenplaats gegroepeerd. In deze gebouwen zijn o.a. de slaapruimten, soms op de tweede verdieping wat de bereikbaarheid moeilijk maakt. In een slaapruimte van 4*5 meter bevinden zich 8 bedden met (urine)doorweekte matrassen en oude lappen als beddegoed. Het meubilair van de enige gezelschapsruimte bestaat uit 8 oude tuinstoelen en een deur op schragen als tafel. Voor de 97 patienten zijn er 6 wastafels, waarvan alleen bij 2 water uit de kraan komt: alleen koud water. Verder zijn er 2 badkuipen, eveneens met alleen koud water. Voor de wekelijkse wasbeurt van de patienten worden er een paar emmers warm water toegevoegd. Deze "badkamers" zijn alleen van buiten te bereiken, De toiletten bestaan uit zelfgebouwde hurk-WC's (twee voetsteunen met een open gat daarstussen) zonder spoeling.

Lang geleden heeft de verwarming het begeven, zodat men (ook in de strenge winters) probeert met houtgestookte kachels enige warmte te krijgen. De wasserij is minimaal 75 jaar oud en is door gebrek aan onderhoud letterlijk levensgevaarlijk. De keuken heeft de beschikking over enkele grote (30 en 50 liter) pannen waarvan het email grotendeels is vervangen door roest. Er is minimaal servies en bestek, niet genoeg voor allen tegelijk. In de ruimten met elektrisch licht bestaat dit uit kale gloeilampen aan het plafond, De vloeren zijn kale planken of beton met gaten. Revalidatie-hulpmiddelen (krukken, rolstoelen e.d.) zijn er nauwelijks, zodat b.v. iemand zonder voeten zich op zijn knieen voortbeweegt.

Het personeel is bijzonder gemotiveerd om te helpen, maar is begrijpelijkerwijze gedeprimeerd geraakt door de voortdurende uitzichtloosheid. Hierdoor houdt ook de verantwoordelijke leiding het maar kort uit, wat hen nauwelijks te verwijten valt.

In de week van Hemelvaartsdag 2006 is de eerste opleggercombinatie met hulpgoederen naar deze instelling vertrokken, maar nog vele zullen moeten volgen. Onregelmatige inspekties gedurende een lengte van jaren zullen voorkomen, dat de gegeven goederen naar de zwarte markt verdwijnen of door gebrek aan onderhoud verwaarloosd worden. Temidden van een veelheid van goede doelen neemt de Stichting Karmel (met helaas slechts enkele andere) een uitzonderingspositie in: bij gebrek aan een strijkstok kan daar niets aan blijven hangen!

Dringend hulp geboden voor dit tehuis in Frumoasa. De Stichting Karmel International wil met spoed hier hulp verlenen om deze mensen een menswaardig leven te geven. Dringend behoefte zijn:

  • 2 wasmachines van 50 kg om de 75 jaar oude te vervangen
  • 2 drogers
  • Bedden en meubilair voor de inrichting van de recreatie ruimte en leefruimten
  • Nachtkastjes voor de slaapsruimten
  • Roestvrij  keuken materiaal

     

  • Fotoalbum van Frumoasa