De geschiedenis van Karmel

Hoe het allemaal begon

In 1980 ging de familie Hoogeveen op vakantie naar RoemeniŽ. Een prachtig land, en toch werd het geen mooie vakantie. Geschokt door de ellendige leefomstandigheden van een groot deel van de bevolking, rijpt in hen het besef, dat deze mensen geholpen moeten worden.

Hoe? Met die goederen, die wij Nederlanders vanwege onze welvaart afdanken.

Vanuit hun christelijke levensovertuiging daartoe gedreven gaan Hans en Janny Hoogeveen, terug in Nederland, aan de slag. Zij zamelen gebruikte, maar nog goed bruikbare kleding en goederen in bij vrienden en bekenden. En vanuit hun garage, die als opslagplaats fungeerde, werden zoveel mogelijk spullen naar Oost-Europa gebracht. De gevaren en de ontberingen die hen in het vrijwel hermetisch afgesloten RoemeniŽ ten deel vielen, ten spijt. De dankbaarheid van de hulpvragers was vele malen groter dan het doorstane leed. Dat hield hen, naast hun christelijke overtuiging, op de been.

Moeizaam.. en op kleine schaal, zo ging dat in de tachtiger jaren.

De eerste opslagplaats, de garage van Hans en Yanika


Het eerste transport naar Roemenie in 1989

Hoe het verder ging

In 1989 vindt in RoemeniŽ de omwenteling plaats. De grenzen worden geopend. Nieuwe wegen en mogelijkheden dienen zich aan. Er komen steeds meer hulpvragen. Er moet nu vanuit een andere structuur gewerkt worden. Opgericht wordt de Stichting Bestendiging Banden RoemeniŽ. Nog datzelfde jaar (1989) vertrekken de eerste drie trailers met hulpgoederen.

De hulpvraag beperkt zich al spoedig niet meer uitsluitend tot Hongarije en RoemeniŽ. Hulp wordt gevraagd vanuit KroatiŽ, OekraÔne en Kazachstan.

Al spoedig blijkt dat de naam RoemeniŽ in de Stichting Bestendiging Banden RoemeniŽ niet te handhaven is op internationaal niveau. In 1996 wordt dan ook gekozen voor een naamswijziging. Zo onstond de huidige stichting Karmel International.

Karmel International heeft zich als doel gesteld om zoveel mogelijk te voorzien in noodzakelijke behoeften van haar hulpvragers. Er wordt overigens geen rekening gehouden met de politieke gezindheid of religie van de hulpvragers.

De Stichting heeft Enschede als uitvalbasis. Ca.90 vrijwilligers uit Enschede en omgeving steken vrijwel dagelijks de handen uit de mouwen om de binnenkomende goederenstroom te selecteren, te ordenen, in te pakken, en op te slaan in de magazijn(en) van het voormalige DCW gebouw aan de Gronausestraat en op het terrein van de Universiteit Twente.

Na een moeilijke periode bij de afwikkeling van de vuurwerkramp en de brand in de magazijnen die de Stichting veel schade berokkend heeft, is zij blij weer terug te zijn op de locatie in Enschede aan de Twenteweg 10.

De goederen bestaan uit: kleding, schoeisel, bedden, matrassen, dekens en linnengoed, reinigingsmiddelen, klein meubilair, huishoudelijke apparaten, medische apparatuur, rolstoelen, rollators, schoolmeubilair, educatieve middelen, computers, audio- en video-apparatuur, watertanks, technische installaties etc. etc. Ze worden afhankelijk van het benodigde op de projecten in trailers geladen. Daarna gaan de trailers op transport naar de plaats van bestemming.

Voorbereiding van de kerstpakketten


Rommelmarkt door Karmel in Enschede

Karmel International heeft ook zelfstandige vestigingen in Hongarije en RoemeniŽ onder de naam Foundation Karmel Hungary en Foundation Karmel Romania. In deze landen zijn 300 vrijwilligers werkzaam. Vanuit Hongarije wordt de hulpverlening naar OekraÔne en KroatiŽ gecoŲrdineerd.